Miért fontos a földelt konnektor?

1. Védi az emberi életet.
2. Védi a berendezést, a házat.

Alapvetően a földelésre azért van szükség, hogy egy adott gép vagy villamos berendezés meghibásodása esetén megakadályozza, hogy az azt működtető vagy megérintő személyt halálos áramütés érje. Képzeljük el, hogy például a mosógép belsejében egy kilazult vagy elkorrodeált csatlakozás következtében a fázisvezető belülről hozzáért a mosógép fémházához.

Ha a mosógép nem földelt konnektorról van működtetve, akkor a mosógépet megérintő személyen és a vizes padlón keresztül záródik az áramkör és az illetőt áramütés éri. Ha a mosógépet földelt aljzatról üzemeltettük, akkor az áramkör a meghibásodás pillanatában a földelésen keresztül záródik és a meginduló áram leveri az automatát, megakadályozván ilymódon egy későbbi áramütés lehetőségét. Éppen ezért szigorúan tilos védőföldelést igénylő berendezéseket (hűtőgép, vasaló, mosógép, stb.) földelőtüskét nem tartalmazó aljzatról vagy hosszabbítóról üzemeltetni! Erre sajnos nagyon sok háztartásban nem figyelnek oda, gondolom sok villanyszerelő kollégám erről hasonló tapasztalatokkal rendelkezik.

Vannak olyan készülékek is, amelyek nem igényelnek védőföldelést ezek az ún. kettős szigetelésű berendezések, pl. villanyborotva, hajszárító, kávédaráló, porszívó, bizonyos kéziszerszámok, stb.), mivel a kialakításuk olyan, hogy meghibásodás esetén sem okozhat áramütést (pl. a teljesen zárt külső műanyag burkolat miatt). Csakis az ilyen berendezéseket lehet földeletlen aljzatról vagy hosszabbítóról üzemeltetni. A kettős szigetelés jelzése a berendezéseken egy fekete négyzetben található kisebb fekete négyzet.

Régebbi épületeknél a villanyszerelés fázisában még sok helyen csak földeletlen aljzatokat szereltek fel a villanyszerelők, mivel gyakran az egész házban nem volt megtalálható a földelővezeték (zöld-sárga, régebben piros színű). Az ilyen létesítmények korszerűsítését érdemes minél hamarabb villanyszerelő szakemberre bízni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.